7 Tips om opslagruimte vrij te maken op je iPhone

iphone geheugen vol

7 Tips om opslagruimte vrij te maken

We kennen het allemaal; die vervelende melding dat je iPhone opslag vol zit of dat je geheugen te kort komt. Dit is allemaal heel irritant. Dit komt voornamelijk omdat Apps en games groter worden, waardoor ze veel opslag innemen en je dus geheugen te kort komt in je iPhone. Nu moet u ruimte vrij maken in uw iPhone. Maar hoe kun je dat nou het beste doen?

Als je een iPhone hebt met een beperkte opslag of als je je toestel heel intensief, dan is de kans aanzienlijk groot dat het geheugen vol raakt met bijvoorbeeld foto’s en video’s. Je zou kunnen overwegen wat apps te kunnen verwijderen. Er zijn veel slimmere manieren om ruimte op je telefoon te winnen. Met de volgende 7 tips helpen wij je hoe je het best je telefoon kunt vrijmaken.

Tip 1 Apps verwijderen om opslagruimte vrij te maken

Hoogstwaarschijnlijk gebruik je niet alle apps die op je iPhone staan. Er zijn altijd wel een paar apps te vinden die ooit een keer heeft geïnstalleerd maar die je nooit of nauwelijks gebruikt. Wij raden je aan om zoveel mogelijk gebruik te maken van de standaard apps die Apple meelevert. Ook raden wij je aan om alleen apps te installeren die je echt nodig hebt en om onnodige apps op te ruimen. kunt gebruik maken van de app lijsten van Apple, op deze manier kan je de beste apps vinden in bepaalde categorieën.

Sinds de iOS update (iOS 11) kan je bepaalde apps automatisch laten verwijderen. Dit is handig voor als je apps een bepaalde tijd niet gebruikt.

Tip 2 Opslagruimte besparen dankzij web apps

Bepaalde apps heb je niet dagelijks nodig. Denk bijvoorbeeld aan de kranten app. Die kan je namelijk ook via de website zou kunnen gebruiken. Zo zijn er ook vaak apps die problemen kunnen geven ,zoals Facebook: een app die je batterij ongemerkt leeg slurpt en veel data verzamelt over je gebruik. Je kunt in dit geval er dus ook voor kiezen om facebook te gebruiken via je mobiele browser, zonder dat je een app hoeft te installeren. Ook YouTube kan je via je browser gebruiken. Dat is aan te raden als je maar zelden de app van YouTube gebruikt.

 

Tip 3 Chat berichten opruimen (zet Berichten in iCloud aan)

De iMessage berichten-app neemt bij veel mensen ongemerkt veel opslagruimte in. Met name als als je regelmatig foto’s en video’s met mensen uitwisselt. Dit kunt u het best op de volgende manier verhelpen:

Ga naar Instellingen > Algemeen > iPhone opslag > Berichten om te zien hoeveel ruimte de  Berichten-app (iMessage) inneemt.

Het gaat hier maar om een paar honderd MB’s, maar het kan bij sommige iPhone ’s ook gaan om vele gigabytes. U kunt dan het best door de berichten bladeren en vervolgens grote video’s en foto’s verwijderen. Als je vaak tegen een vol geheugen aanloopt, kun je de optie om iMessage-berichten automatisch te verwijderen inschakelen, zodat je zelf geen foto’s of video’s handmatig hoeft te verwijderen.

Tip 4 truc om iPhone geheugen vrij te maken

Met de volgende truc kan je in één klap veel ruimte vrijmaken. Met deze truc kun je in één klap heel veel ruimte vrijmaken. Waar je wel goed op moet letten is dat het geen officiële functie is van Apple. Hierdoor kan het bij bijvoorbeeld iOS-verlies niet meer goed werken.

  1. Ga naar de iTunes Store en tik op Films.
  2. Kies een willekeurige film uit die groter is dan het vrije geheugen op je iPhone. Heb je nog maar 400MB vrij, dan moet de film groter dan 400MB zijn.
  3. Tik op je op Koop of Huur, dan krijg je een melding dat de film te groot is om te downloaden.
  4. Pas op dat je de film niet per ongeluk aanschaft, dus laat je vinger niet op de Touch ID-sensor rusten en druk niet tweemaal op de zijknop van de iPhone zonder thuisknop.
  5. Als je nu naar Instellingen > Algemeen > iPhone-opslag gaat, zul je zien dat er geheugen is vrijgemaakt.

Door de truc meerdere malen te herhalen kun je nog meer iPhone opslagruimte vrijmaken. Tijdens deze stappen wordt de cache van geïnstalleerde apps namelijk verwijderd, zodat deze weer gebruikt kan worden. Je hoeft niet bang te zijn dat er kosten in rekening gebracht worden, want zolang je je identiteit niet bevestigt met Touch ID, Face ID of een wachtwoord, wordt er niets in rekening gebracht. Is dat per ongeluk toch het geval, dan kun je eenvoudig een refund aanvragen bij Apple ID.

Tip 5 foto’s verwijderen voor meer ruimte

Waarschijnlijk nemen foto’s en video’s een paar gigabytes (!) aan opslagruimte in beslag op je iPhone. Je kunt dit bekijken via Instellingen > Algemeen > iPhone opslag > Foto’s. Het duurt even voordat je de cijfers in beeld hebt.

Als je op het item Foto’s tikt, kun je meteen de map Verwijderde foto’s leegmaken. Dit kan meteen een paar gigabytes schelen. Dit zijn foto’s die je de afgelopen 30 dagen in de prullenbak hebt gegooid. Deze foto’s zullen na een maand vanzelf definitief worden gewist, maar je kunt dit zelf dus versnellen.

Zie je de optie niet direct, volg dan deze stappen:

  1. Open de Foto’s-app en ga naar het album Recent verwijderd.
  2. Tik op Selecteren kies voor Verwijder alles.

Tip 5 Data-opslag opruimen per app

Er zijn veel meer apps die veel data opslaan. Bij Instellingen > Algemeen > iPhone opslag kan je bekijken hoeveel opslagruimte bepaalde apps in gebruik nemen. Sommige apps zijn zelf niet zo groot, maar downloaden veel data  (Spotify of de Podcasts-app) of bevatten veel materiaal dat je er zelf in hebt gezet (zoals de Muziek-app). Andere apps die ongemerkt veel iPhone opslag kunnen innemen, zijn Garageband, iBooks, RSS-apps zoals Reeder en navigatie-apps.

Tip 6 Cache van apps leegmaken

Vaak hoef je een app niet helemaal te wissen. Het opschonen van de cache kan voldoende zijn om meer iPhone opslag vrij te maken. Het gaat hier om tijdelijke informatie die offline wordt bewaard, maar die je niet direct nodig hebt. Het zorgt ervoor dat apps sneller reageren, maar ze nemen ook veel iPhone geheugen in beslag. Je kunt dit oplossen door de app cache te wissen