Wordt de iPhone net zo snel als een MacBook Pro?

Een analyse van A14-processor laat zien dat de chips misschien wel even snel worden als die in een MacBook Pro. Maar wat moet daarvoor gebeuren?

Apple stapt over naar 5nm proces voor A14-chip

De geruchten over de iPhone 12 vliegen ons om de oren, maar we hebben nu even niet te maken met een gerucht. Deze analyse door Jason Cross van MacWorld laat zien wat er moet gebeuren om de A14 zo krachtig als een 15-inch MacBook Prote maken.
Dit jaar wordt misschien het eerste jaar dat Apple 5 nanometer-chips gaat produceren. De iPhone heeft nu een paar jaar al een 7 nanometer-chip. Hoe ongelooflijk klein een verschil van 2 nanometer ook mag klinken; het betekent veel. Hoe kleiner een chip, hoe efficiënter hij kan werken. Dit zou betekenen dat de A14-chip van de iPhone 12 al een stuk sneller kan zijn alleen al door het productieproces.

Volgens chipmaker TSMC zouden er op een 5 nanometer-chip zo’n 15 miljard transistors passen. Hoe meer transistors, des te meer rekenkracht biedt de processor. Jason Cross verwacht dat Apple dit proces overneemt op een kleinere chip met een oppervlakte van 85 vierkante millimeter. Daarmee zou de A14-chip zo’n 12,5 miljard transistors hebben. Dat is 4 miljard meer dan de huidige A13-processor in de iPhone 11.

A14 chip net zo krachtig als 15-inch MacBook Pro

Een veelgebruikte methode om de kracht van processors te meten is via Geekbench. Dit is een methode waarin allerlei processen (kort) worden uitgevoerd. De prestaties worden bij elkaar opgeteld. Hoe hoger het eindgetal, hoe krachtiger de processor. De toenames in deze score zijn de afgelopen jaren vrij normaal bij de A-series chips van Apple. De A14 zou echter een grotere sprong maken dan verwacht.

Volgens de trends zal de A14 een score van ongeveer 4500 moeten krijgen op multi-core. Cross denkt echter dat het eerder rond de 5000 zal liggen. Dat denkt hij met een reden. Door het nieuwe 5nm-proces zou Apple een derde grote kern kunnen toevoegen aan de chip. In de basis geldt dat meer kernen een processor krachtiger maken.