Belangrijkste verschil tussen MacBook Pro 16-inch en MacBook Pro 15-inch

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen de nieuwe 16-inch en 15-inch MacBook Pro? We zetten de belangrijkste verschillen op een rij, zoals het scherm, toetsenbord en meer.

Wil je een nieuwe MacBook Pro kopen, dan heb je de keuze uit meerdere modellen. In de huidige line-up verkoopt Apple de MacBook Air retina, de MacBook Pro 13-inch en de gloednieuwe 16-inch MacBook Pro. De laatstgenoemde is de vervanger van de 15-inch MacBook Pro. Dit model wordt niet meer door Apple verkocht, maar nog wel bij veel winkeliers. In dit artikel kijken we daarom naar de verschillen tussen de 16-inch en 15-inch MacBook Pro. Op welke punten zijn er verbeteringen en welke verschillen worden het meest gezien? Wij helpen je met kiezen tussen de MacBook Pro 16-inch en MacBook Pro 15-inch.

MacBook Pro 16-inch vs 15-inch verschillen

Dit zijn de belangrijkste verschillen:

–  Zoals de naam al verklapt, is het scherm iets groter van de 16-inch. Het verschil is om precies te zijn 0,6-inch, want het kleinere model heeft een 15,4-inch scherm.

– De resolutie bij het 16-inch model is daardoor ook hoger, met een betere pixeldichtheid. De resolutie is 3072 x 1920 (in plaats van 2880 x 1800), met een pixeldichtheid van 226 (in plaats van 220).

– De 16-inch komt direct met 512GB opslag, bij de 15-inch begint dit nog met 256GB. Je kan beide modellen tegen betaling verhogen, waarbij je bij de 16-inch kan kiezen tot maar liefst 8TB.

– De prestaties zijn beter, al merk je dat vooral als je voor het extra dure 16-inch model kiest. In de basis hebben ze dezelfde chip, maar de snelheid van het werkgeheugen ligt bij de 16-inch versie een stukje hoger. De 15-inch gaat tot maximaal 32GB werkgeheugen en bij de 16-inch is dat maximaal 64GB. Op het gebied van graphics kan de 16-inch de sprong maken naar 8GB GDDR6-geheugen (in tegenstelling tot 4 GB HBM2-geheugen in combinatie met een Radeon Pro Vega 20). Vooral echte pro’s die het zwaardere werk zoeken, is de 16-inch dus de betere keuze.

– Het belangrijkste verschil zit hem in het toetsenbord: de 16-inch heeft een Magic Keyboard met schaarmechanisme, terwijl de 15-inch nog het vlindertoetsenbord heeft. Dit toetsenbord is gevoeliger voor kruimels en stof, waardoor toetsen vast kunnen zitten.

– De 16-inch heeft een fysieke Escape-toets. Ook zitten de pijltjestoetsen nu weer in de vorm van een omgekeerde T. Het voordeel hierbij is dat je beter op de tast de toetsen kan indrukken.

– Beide modellen hebben een Touch Bar met Touch ID, maar de Touch ID-knop op de 16-inch staat los van de Touch Bar. Qua werking maakt dat verder geen verschil.

– De batterijduur is verbeterd, waardoor je 1 uurtje langer draadloos kan internetten of films kijken.

– Op het grotere model zitten betere microfoons ‘van studiokwaliteit’ en zes ontwikkelde speakers met force-cancelling woofers. De 15-inch heeft alleen stereospeakers met een groot dynamisch bereik.

– De 16-inch MacBook Pro is een stukje groter en zwaarder. Het verschil in gewicht is zo’n 200 gram (2,0 kg vs 1,83 kg). Hoezen passen door de nieuwe afmetingen mogelijk ook niet meer.